Hur mycket RAM behöver man i en dator?


Oavsett om du spelar spel, redigerar film eller bara använder din dator för vardagligt arbete så använder du dig dagligen utav datorns RAM-minne. RAM, eller random access memory kan kallas för datorns korttidsminne för det håller bara koll på det som händer precis just nu. Detta skiljer sig från datorns hårddisk som är ett långvarigt minne där filer, operativsystem, program och annan mjukvara sparas.

En dator med otillräckligt mycket RAM kommer utan tvekan ha försämrad prestanda i många aspekt. Det är därför viktigt att datorn har mer minne än den förbrukar i stunden. Hur mycket minne bör en dator ha då?

Dom flesta användarna som brukar sin dator i arbete, fotoredigering och för enklare spel behöver inte mer än 8GB RAM. En dator som används för att spela mer krävande spel, redigera film och driva flera program samtidigt bör ha 16GB RAM för en god upplevelse. För datorer som arbetar med mycket tunga program, stora filer och moderna spel (ibland samtidigt) kan det vara bra att ha 32GB RAM.

Beskrivningen ovan är något förenklad emot verkligheten. Det finns fler variabler som avgör och situationerna vi beskriver är lite komprimerade, då dom flesta utav oss faktiskt använder datorn till mer än 2-3 saker.

Vi kommer gräva lite djupare och förse dig med ett ännu tydligare svar i resten av artikeln – så du enkelt kan ta ett beslut om du behöver mer RAM eller om ditt nuvarande minne är nog. Vi kommer också kolla på hur du kan optimera dina nuvarande minnen.

Vad gör RAM-minne i datorn?

Innan vi gräver vidare kan det vara bra att förstå vad ett RAM-minne faktiskt gör i datorn. Det finns ju olika sorters minne i en dator. Dom två primära minnena är hårddisken och RAM-minnena.

Hårddisken förvarar allt som användaren aktivt sparar på den under längre perioder, även när datorn är avstängd. Den har som uppgit att behålla arbetet du har jobbat med, spelen du har spelat och bilderna du arkiverat tills du vill komma åt dom nästa gång.

RAM-minnena jobbar däremot bara med processer som drivs i datorn just nu. En anledning till det är att RAM är mycket snabbare än hårddisken när det kommer till att läsa data.

När du öppnar en fil som ligger sparad på din hårddisk förs informationen över till datorns RAM där informationen sparas temporärt under tiden du arbetar med filen (eller spelat spelet).

Datorns processor hämtar kommandon om vad som ska utföras från RAM. När processorn har utfört arbetet så går den tillbaka och hämtar nästa uppgift och utför den. Processorn och RAM:en jobbar tillsammans för att datorn ska utföra uppgifterna du startat.

Hela den här processen ökar datorns prestation. Datorns korttidsminne är en viktig komponent oavsett vad du använder din dator till. En dator som går från att ha otillräckligt med RAM till att ha tillräckligt RAM kommer förbättras väldigt mycket.

Ju fler program, flikar i webbläsaren, spel och fönster du har uppe samtidigt, desto mer belastas datorns RAM. Hur mycket behöver man egentligen?

Hur mycket RAM-minne behöver man 2022?

Dagens datorer blir mer och mer kraftfulla samtidigt som spel och andra applikationer blir mer och mer krävande. För att ha en god upplevelse krävs det tillräckligt mycket RAM men också att resten utav datorns komponenter har nog med resurser för att prestera smärtfritt.

Förutsatt att resten av datorns komponenter är uppgraderade och klarar av dom uppgifterna du användern dator för så kommer en uppgradering av ditt RAM göra stor skillnad.

För att enkelt förklara dom olika nivåerna och vad du kan förvänta dig utav dom så går vi igenom olika mängder minne här nedan:

  • 4GB: Det här är den absoluta miniminivån för att driva datorn för vardagliga uppgifter såsom surf i webbläsare, författande av texter och läsa e-mail smidigt. Det kan vara så att vissa utav processerna går extra långsamt pga den lilla mängden RAM.
  • 8GB: På den här nivån kan du förvänta dig god prestanda i vardagligt bruk utav din dator. Du kan lyssna musik, se på film, skriva, surfa på nätet och spela enklare spel utan hinder. Rekommenderas däremot inte för en användare som vill spela krävande spel och multitaska.
  • 16GB: Med 16GB ram kan du klara av tyngre spel, streamingtjänster, många flikar öppnar i webbläsaren, filmer, redigeringsprogram och andra ganska så krävande applikationer utan problem.
  • 32GB: Har din dator 32GB har du nog med RAM för att driva dom mest resurskrävande spelen, rendera stora 3D-objekt, filmer och bilder. Datorn kommer klara av att driva flera applikationer samtidigt. Du kommer också ha säkrat att din dator klarar av framtida spel utan problem i minst några år till.

Varför är det bra att ha mycket RAM?

Trots att vi bara skrapat på ytan så har vi ändå pratat lite om vad RAM har för funktion i en dator – att arbeta med processerna som körs just nu. Det kan vara alla dina flikar i Chrome eller Edge, det kan vara ett spel, det kan vara en film, ett redigeringsprogram eller flera olika applikationer samtidigt.

Om din dator inte har tillräckligt med RAM så kommer datorns prestanda minska märkbart och samtliga utav datorns processer kommer att bli långsammare. Föreställ dig att du gör flera saker samtidigt på datorn och alla processerna vill förmedla sin data.

Vissa applikationer tar upp mycket arbetsminne medan andra tar upp mindre och tillsammans kan dom kräva mer resurser än vad din dator kan leverera. Detta skapar en flaskhals som segar ner hela din dator.

Med mycket arbetsminne (RAM) kommer den här flaskhalsen inte att uppstå. Din dator kommer klara av flertalet olika uppgifter samtidigt utan att prestandan påverkas negativt. Kom dock ihåg att det inte bara är arbetsminnet som avgör datorns prestanda, andra komponenter är också viktiga.

Vad ska man ha för RAM-minne?

Vilket RAM som är rätt för din dator beror helt och hållet på vad för moderkort du har. Dom portarna på moderkortet där RAM-stickorna ska sitta kan vara av olika typ och porten behöver matchas med RAM-stickorna för att det ska fungera.

DDR

Moderna moderkort använder sig vanligtvis utav DDR4 medan lite äldre moderkort använder sig utav DDR3. Det är viktigt att ditt moderkort och dina RAM-stickor är av samma typ. På ett vanligt moderkort hittar du plats för 4 stickor.

Sök upp ditt moderkort och säkerställ att det är kompatibelt med DDR3 eller DDR4-stickor så att du köper rätt RAM.

Formfaktor

Det finns också olika typer av moduler som är olika vanliga beroende på om det är en bärbar dator eller stationär dator. Det finns tre typer:

  • UDIMM: Den här formfaktorn är vanligast bland stationära datorer. Ofta är RAM märkta som ”DIMM” och det brukar oftast betyda att det är ”UDIMM”.
  • SO-DIMM: SO, eller Small Outline, är en mindre version av DIMM-formfaktorn och du hittar den i bärbara datorer.
  • MicroDIMM: Den här typen är ännu mindre än SO-DIMM och skapad för specifika bärbara datorer och andra enheter. MicroDIMM är inte lika vanligt som dom två andra typerna vi nämnt ovan.

Hastighet

Datorns arbetsminne skriver och läser information i den aktuella datan i cykler. Kom ihåg, RAM jobbar med data den har sparat just nu. Det är den datan den både läser och skriver i, hela tiden. Hur snabbt datorn kan göra det här påverkas av RAMens frekvens.

Frekvensen avgör hur många gånger minnet kan gå igenom en cykel per sekund. Generellt kan man säga att en högre frekvens är bättre då informationen bearbetas snabbare, vilket också minskar risken för flaskhalsen vi pratade om förut.

Frekvensen och DDR:en hitar du ofta intill produktens namn. Ett DDR4-3200 RAM är t.e.x ett minne som är kompatibelt med ett DDR4-moderkort och har en frekvens på 3200MHz, vilket resulterar i 3.2 miljarder läsningar per sekund.

Kapacitet

Trots att det kan verka lockande att ”slå på stort” och köpa 32GB RAM direkt så är det inte alltid det smartaste då det inte är alla datorer som får ut minnets fulla potential – och det som blir över går helt enkelt till spillo.

Du bör först avgöra hur mycket RAM ditt system kan hantera innan du slösar onödiga pengar på att trimma din dator!

Detta gör du genom att ta reda på om ditt operativsystem är 32 eller 62-bits. Ett 32-bits operativsystem kan hantera 2^32GB RAM. Det blir ungefär 4GB. Ett 62-bits kan istället hantera 2^62GB, vilket blir 18GB RAM.

Du kan enkelt kolla vad du har för operativsystem och om ditt är 32 eller 62-bit genom att gå till Kontrollpanelen -> System och läsa intill rubriken Systemtyp. Där borde det stå 32 eller 62-bit.

Hur vet man om man behöver mer RAM?

Hur vet du egentligen om du behöver mer RAM eller om du bara är otålig? Ja, det kan ju vara lite svårt att skilja på dom två egentligen. Det finns däremot saker som tyder på att datorn skulle må bra av lite mer RAM.

Om någon eller några utav följande punkter är sanna för dig så kan det troligtvis vara så att din dator skulle dra nytta av att uppgradera sitt minne.

  • Det går långsamt så fort du öppnar fler applikationer eller flikar i webbläsare
  • Datorn slutar svara när du öppnar dokument
  • Applikationer låser sig eller slutar svara
  • Många utav datorns processer går långsamt och det kan vara fördröjningar mellan ditt input och datorns utförande
  • Datorn varnar om lågt minne
  • Kravspecifikationerna på spelen du spelar och applikationerna du använder kräver mer RAM än du har
  • Program och menyer öppnas inte direkt

Detta kan också tyda på att någon annan del skulle behöva uppgraderas. Men, om du har lite RAM som det är kan det vara en bra start. Du kan se hur mycket RAM ditt system använder genom att öppna aktivitetshanteraren.

Det kan du göra genom att högerklicka på Windows startmeny nere i vänstra hörnet och välja Aktivitetshanteraren eller Task Manager. Här kan du se hur mycket utav CPU / Minne som används just nu.

Du kan också se vilka applikationer som tar mest utav minnets resurser. Belastas ditt minne upp till 80-100% hela tiden så bör du uppgradera ditt RAM.

Kan man rensa RAM?

Ditt arbetsminne lagrar (eller cachar) information som du kan rensa. Det är inte viktiga filer som raderas utan tempfiler. Biprodukter som skapats när minnet har jobbat med data. Den viktiga informatonen har du sparad på hårddisken.

För att rensa ditt RAM kan du använda tredjepartsapplikationer.

Nya inlägg